We zijn verspreid tegen de wind, een wrede daad van brutaliteit in de jaren 1970 verbrijzelde de Ethiopische monarchie en veroorzaakte een gruwelijke bloedvergieten in het hele land die miljoenen Ethiopiërs in asielzoekers veranderde. De “Rode Terreur” van het Derg vernietigde niet alleen meer dan 500.000 Ethiopiërs, het creëerde ook een leegte die leidde tot het verdwijnen van talloze historische artefacten.

Een van deze artefacten was een Ethiopische kroon uit de 18e eeuw die werd opgeborgen in de bagage van een van de eindeloze stroom Ethiopiërs die hun thuisland ontvluchtten om onderdak te zoeken in Amerika, Europa en daarbuiten. Het verhaal begint met de komst van Sirak Asfaw die eind jaren zeventig Ethiopië ontvluchtte en veiligheid vond in Nederland.

Nadat Sirak zich in Nederland had gevestigd, maakte Sirak er een punt van om anderen achter hem te helpen. In het volgende anderhalf decennium organiseerde hij een litanie van Ethiopiërs die eveneens overzee waren opgeschoten in een wanhopige poging om aan vervolging of erger te ontsnappen. Sirak stelde zijn huis open voor vrienden en vreemden en bood respijt aan Ethiopiërs die bescherming zochten in Nederland.

Zonder medeweten van Sirak had een van zijn gasten een kostbaarste schat in zijn koffer. Zoals het lot zou willen, liet de gast – die niet is geïdentificeerd – zijn bagage achter voor Sirak om er een Ethiopische kroon in te ontdekken. Sirak confronteerde de niet nader genoemde persoon en stond aanvankelijk erop dat de kroon terug naar huis zou worden teruggebracht.

Hoewel de terugkeer van dit belangrijke historische artefact terug naar Ethiopië op zichzelf belangrijk is, is er een breder verhaal van een waardevoller geschenk dat de kroon vertegenwoordigt. De grootste schat ter wereld zijn geen juwelen maar liefde, mededogen en goede wil. De gratie van Nederland in het accepteren van vluchtelingen, het besluit van Sirak om de vriendelijkheid terug te betalen door zijn mede-Ethiopiërs te ontvangen en de onzelfzuchtigheid van alle betrokken partijen om terug te geven in plaats van hamsteren, is de schat die echt onbetaalbaar is.

To read the English version of this article, click HERE.

Lees meer over de Ethiopische kroon en de geschiedenis van de Solomonic-lijn die meer dan 3000 jaar terug gaat.